.

Telciu: împletitura „în două ape“ din 16 şuviţe de păr

07.07.2010 14:46:13 | Autor: Categoria:
Vizualizări: 7960 |

În fiecare an, cu ocazia zilelor comunei sau la diferite evenimente, tinerele pot vedea, la Telciu, vestitele cozi late pe care mamele şi bunicele lor le purtau înainte de măritiş.

Locul natal al privighetorii cântecului transilvănean, Valeria Peter Predescu, este un dintre satele de pe Valea Sălăuţei, unde tradiţiile şi portul popular promovate ani la rând de interpretă încep să se revigoreze şi să fie iubite de tinerii locului la fel de mult cum le iubea aceasta. Deşi nu se păstrează în totalitate şi sunt scoase din lada de zestre doar la anumite ocazii, costumele populare au ajuns să fie purtate de tineri. Fetele din sat ar vrea măcar odată pe an să aibă părul lung astfel încât să poarte cozile late, iar feciorii împrumută cureaua atent cusută cu mărgele şi clopul cu pană de păun de la taţi pentru a fi mândri în sat aşa cum ai lor părinţi erau odată.

 
Tradiţia cozilor late


Telcenii sau tinerele din sat pot avea un singur regret, nu mai există nicio femeie în sat care să ştie să împletească cozile late. Singura din sat care în ultimii ani ştia să aleagă părul lung al fetelor pentru a realiza împletitura “în două ape” din 16 şuviţe de păr şi-a pierdut dexteritatea. “Tanti Varvara Scuturici are de acuma 84 ani, nu ne mai poate arăta cum se face împletitură. La noi în sat nu mai e nimeni să ştie. Dacă fetele vor să îşi împletească părul aşa, nu pot apela decât la Genuca Ceuca, meşterul popular din Salva care mai ştie să facă împletitura, aşa cum se făcea în urmă cu sute de ani.”, spune Floarea Homei o femeie din Telciu. Floarea povesteşte că ştie de la bunica ei că în vremurile trecute fetele tinere purtau părul împletit în cozi late doar până se căsătoreau. “Numai fetele tinere puteau purta cozi late, cemătoarele şi mireasă. După căsătorie nu mai era voie, atunci purtai părul împletit în cosiţe din trei şuviţe. E la fel cum e la feciori cu clopul cu pană de păun, după însurătoare nu mai pot purta clopul cu pană mare. Tradiţia asta e veche de sute de ani şi ar fi păcat să se piardă”, mai spune Floarea Homei. Procedeul de împletire a cozilor, care impresionează atunci când sunt văzute, este unul complicat, iar tinerele care vor să poarte aceste cozi trebuie să aibă răbdare timp de cinci ore până când cele 16 şuviţe sunt împletite. “Pe fata mea a împletit-o Genuca Ceuca anul trecut de zilele Telciului când s-a făcut obiceiul de nuntă şi a stat de la şase dimineaţa, mai bine de cinci ore până când împletitura a fost gata.”, povesteşte Floarea

Costumele populare, o tradiţie nemuritoare


Cozi late se mai văd Telciu arareori, însă costumele populare au începută să devină o modă , astfel că, de la cel mai mic până la cel mai bătrân, telcenii au costume populare. Floarea Homei se mândreşte cu colecţia ei de costume populare. „Păstrez costumul pe care bunica mea l-a purtat atunci când s-a căsătorit, e vechi de peste 70 de ani. Fiica mea îl poartă deseori. Anul trecut de zilele Telciului a fost aleasă să joace rolul de mireasă pentru că s-a refăcut obiceiul de nuntă şi ea avea părul cel mai lung. Cu părul împletit în cozi late, coroniţa de muşcate pe care o poartă doar miresele şi costumul bunicii mele, a întregit tabloul de nuntă. Mai am şi alte costume, şi confecţionez costume populare sau le mai arăt la femeile care vor să facă pentru copii. Mai fac şi câte un clop subţire pentru fete. Ce e drept, am învăţat de la naşa mea, meşterul popular Virginia Linul, care a locuit o vreme în Telciu, dar îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă bucur că tinerii au început să prindă drag de aceste costume.”, spune Floarea.


Femeia mai spune că portul popular este sfânt mai ales pentru bătrânii satului, care îşi pregătesc din timp chiar şi costumul  pentru înmormântare. „Bunica mea a purtat costum popular la nuntă şi la toate evenimentele importante din viaţa ei, iar, în urmă cu câţiva ani, şi-a pregătit şi costumul pentru moarte. Acela este făcut din pânză ţesută în casă, şi cusut cu mărgele negre, iar toate motivele care se găsesc pe el sunt negre. Pentru bătrâni este foarte important să fie îmbrăcaţi cu un astfel de costum când sunt îngropaţi. Tradiţia spune că acela care nu e pus în scriu cu costumul popular a fost sărăntoc.”, mai povesteşte Floarea.

Costum popular la 8 luni

Dacă bătrânii păstrează cu sfinţenie tradiţia şi tinerii au început să se ataşeze de ea. „Cred că în ultimii cinci ani s-a reluat purtarea costumelor populare. Ştiu sigur că cei care le îmbracă cel mai des sunt membrii ansamblului Pană de Păun, şi copiii. Pentru copii se fac costume populare, mai ales pentru serbări. E foarte frumos când îi vezi la serbare pe toţi cei mici  îmbrăcaţi în costume populare.”, adaugă femeia. Tinerii caută să îmbrace costumul popular. „Acuma înainte de Paşte toată lumea vrea costum popular, ca să îl poarte la biserică. Chiar acuma fac unul pentru o fetiţă de opt luni. E tare frumos.”, mai spune Floarea Homei.

 

.
Comentarii (0) Adaugă comentariu
.

Bistriţa, POARTA din DOS a Transilvaniei (FOTO)

25.02.2015 09:41:49 | Autor: Augustin Danci Categoria:
Vizualizări: 1675 |

Un nou episod s-a derulat marţi, 24 februarie, în oraşul din balon. Târgul de Dragobete a animat pietonalul din Bistriţa bananieră, cu negustori şi tarabe turceşti într-un burg al nimănui. Minunăţiile expuse de ziua românească a îndrăgostiţilor puteau fi admirate într-un decor de coşmar, care alunga orice om de bun-simţ, ieşit să respire aerul primăvăratec şi să sărbătorească iubirea.

Citeşte mai departe ...

.

Monumentul nimănui. ”Casa Scriitorilor” din Valea Vinului, o avere culturală în paragină

16.02.2015 17:39:18 | Autor: Observator Categoria:
Vizualizări: 1472 |

„CASA SCRIITORILOR” din  Valea Vinului se degradează pe zi ce trece. Cel mai trist este că lipsa de preocupare la timpul potrivit, coroborată cu lipsa de fonduri, la care se adaugă birocraţia tipic românească, au dus la o stare de fapt tristă, de neînchipuit pentru marii oameni de cultură, care au creat în aceste locuri, precum Mihail Sadoveanu, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga şi mulţi alţii. Casa a fost ridicată în jurul anilor 1900.

Citeşte mai departe ...

.

Şapte belgieni s-au mutat într-un sat izolat din Bistriţa-Năsăud (VIDEO)

09.02.2015 12:07:09 | Autor: Observator Categoria:
Vizualizări: 2399 | Comentarii: 1

Sunt şapte şi au un plan magnific. Este vorba despre nişte belgieni care au renăscut într-un sat din Bistriţa-Năsăud.

Citeşte mai departe ...

.

HISTORIA. Bistriţa a fost capitala Transilvaniei

09.02.2015 11:33:21 | Autor: Observator Categoria:
Vizualizări: 1437 |

Documente vechi dintr-o colecţie păstrată la arhivele bistriţene arată că, în lunile iulie şi august 1849, Bistriţa a fost capitala Transilvaniei. Această poveste este o necunoscută pentru majoritatea profesorilor şi pasionaţilor de istorie. Cercetătorii, puţinii care ştiu de acest fapt, propun ca istoria locală să fie predată în şcoli.

Citeşte mai departe ...

.

Gunoaiele "mării de la munte". Oamenii de la Colibiţa, disperaţi din cauza gestionării proaste a deşeurilor

29.01.2015 11:55:51 | Autor: Observator Categoria:
Vizualizări: 1596 | Comentarii: 1

Proiectul integrat de management al deşeurilor în judeţul nostru se tot implementează de câţiva ani. După multă vorbărie, asocieri, tratative şi certuri, s-a trecut într-un final la practică. Şi aici e altă poveste, alte probleme.  Citeşte mai departe ...

.

VISĂM FRUMOS. Cum ar arăta judeţul cu marile proiecte promise (FOTO)

29.01.2015 11:11:09 | Autor: Augustin Danci Categoria:
Vizualizări: 1964 | Comentarii: 1

Judeţul Bistriţa-Năsăud ar fi mai tare ca Austria şi Elveţia, dacă toate proiectele promise de cei care-l adminstrează ar fi realizate. Pârtii de schi, aqualand-uri, herghelii dar şi super concerte, toate acestea există în prezent doar pe hârtie şi la nivel de promisiuni. Aleşii s-au întrecut, în ultimii ani, în idei, care de care mai interesante.

Citeşte mai departe ...

.

(FOTO) Bistriţenii se pregătesc de Revelion cu păstrăv, curcan şi vâsc

30.12.2014 18:57:08 | Autor: Veronica Petruţ Categoria:
Vizualizări: 1969 |

Tradiţiile de Revelion s-au schimbat pentru bistriţeni, în ultimii ani. Obiceiuri culinare şi superstiţii nepracticate înainte şi-au făcut loc în viaţa lor tot mai mult, când vine vorba de pregătirile pentru celebrarea ultimei zile din an.   

Citeşte mai departe ...

.

PARADA BRĂDUŢILOR... PENTRU VIAŢĂ. Lecţia preţioasă „de fericire“ a unei tinere cu trupul distrus la naştere

17.12.2014 10:45:59 | Autor: Veronica Petruţ Categoria:
Vizualizări: 1783 |

Trupul este atât de important pentru o femeie, mai ales în ziua de astăzi... Suferinţa profundă apare chiar şi atunci când o femeie are un corp sănătos şi totuşi, este nemulţumită de el pentru că nu se încadrează în standardele de „frumuseţe“ impuse de reclame sau reviste de modă. Trupul firav al Laurei, o tânără din Bistriţa, a fost distrus pentru totdeauna, în momentul naşterii, extrem de dificile. Dar anii întregi în care nu a fost în stare să meargă, anii de operaţii şi recuperări şi chiar momentele de acum, în care orice plimbare este un efort prea mare pentru ea, nu i-au şters de pe chip zâmbetul molipsitor. Ea ne dă o lecţie preţioasă de fericire, vorbind despre cum să nu renunţi şi să rămâi senin în faţa sorţii, chiar şi atunci când lumea se închină pe stradă când te vede şi spune „Doamne fereşte!“. Laura Slăvescu este tânăra pentru care la ediţia de anul acesta a evenimentului „Parada brăduţilor... pentru viaţă“, organizat de OFL, se vor aduna bani pentru cumpărarea unui scuter electric de mobilitate. 

Citeşte mai departe ...

.

PARADA BRĂDUŢILOR... PENTRU VIAŢĂ. Sufletele care trăiesc intens Crăciunul!

15.12.2014 18:31:00 | Autor: Veronica Petruţ Categoria:
Vizualizări: 1393 |

Pentru cele 54 de suflete de la Centrul Lacrima din Năsăud, Crăciunul este o perioadă trăită cu maximă intensitate. Copiii şi tinerii de aici se bucură de cadouri, colinde şi îşi ocupă timpul realizând obiecte decorative cu tematică de sezon, pe care mulţi oameni preferă să le cumpere de la ei decât din supermarket-urile impersonale. Anul trecut, în jur de 6000 de lei adunaţi la Parada brăduţilor... pentru viaţă i-au ajutat pe cei de la Centrul Lacrima să îşi pună la punct un atelier în care să-şi desfăşoare activitatea. 

Citeşte mai departe ...

.

PARADA BRĂDUŢILOR... PENTRU VIAŢĂ. Copiii pentru care Crăciunul este... cam ciudat

13.12.2014 10:29:28 | Autor: Veronica Petruţ Categoria:
Vizualizări: 1459 |

Sunt copii pentru care realitatea imediată este... puţin diferită faţă de cum o vedem majoritatea dintre noi. La fel este şi Sărbătoarea Crăciunului. Nu este mai puţin frumoasă sau magică, ci pur şi simplu, mai ciudată. Pentru ei graniţa între încântare şi neplăcere este atât de fragilă încât luminiţele, gălăgia şi cadourile care îi bucură teribil pe majoritatea copiilor, se pot transforma într-un vacarm insuportabil. În 2012, „Parada brăduţilor... pentru viaţă“, a adunat 14 000 de lei pentru copiii de la Centrul de Resurse şi Referinţe în Autism „Micul Prinţ“, din Bistriţa, bani care le-au asigurat suportul material timp de câteva luni, pentru funcţionarea centrului şi terapiile de recuperare. 

Citeşte mai departe ...

.
.
.
Ultimele Ştiri
.
Ultimele comentarii
.